недеља, 2. септембар 2018.

Драгичевић: Демографски обновити Републику Српску

Интегрални текст мог обраћања на Скупштини Српске демократске странке од 01.09.2018. дворана Борик, Бања Лука.

Стефан Драгичевић

_____________________________

Поштовани делегати и присутни гости Српске демократске странке, помаже Бог.

Наша Република Српска је богата шумом, питком водом, рудом, ријекама, другим природним богатствима и прелијепим туристичким крајевима од Крајине до Херцеговине. Имамо територијалне услове за економски развој. Имамо одличан географски положај. Наша Република Српска има паметну, едуковану и способну омладину. Укратко – имамо ресурсе као мало која држава у свијету ове површине, а опет нам народ одлази јер не види перспективу за себе и своју дјецу. Природни, друштвени и људски ресурси којима располажемо нису данас у функцији развоја нашег друштва него су класични плијен појединаца који не дозвољавају да народ нормално живи и да здраворазумски размишља.

Као резултат свега тога, наша Република Српска је демографски све празнија, омладина свакодневно одлази, а такође боли и чињеница што нам одлазе стручни људи попут љекара, школовани људи за занат и они који имају изражен предузетнички дух. Домаћи демографи су израчунали да ћемо тренутном динамиком одласка младих нестати за 50 година што довољно говори да без младих нема ни опстанка. Свако извјештавање матичних служби који се појаве у јавности говоре нам да у Републици Српској има више умрлих него рођених; да је број уписаних студената мањи из године у годину, да је сваке године све мање уписаних ђака у прве разреде који је и ове године испод 10.000, у неким подручним одјељењима није уписано ниједно дијете...  За првих шест мјесеци ове године рођено је 4.180 беба док је умрло 7.645 становника Српске. У таквом хаосу највише долази до изражаја велика стопа незапослености, сива економија, неправда, несигурност, лош животни стандард који чак и остварене породице тјера да своју будућност потраже у иностранству.

Депопулацијом, исељавањем и ниским природним прираштајем обухваћена је читава Република Српска посебно је погођен њен источни дио (Од регије Бирач до Херцеговине) и због тога нам је неопходна хитна друштвена обнова, иначе ће демографско нестајање захватити преко 90 посто Српске. Дакле, наш највећи непријатељ у 21. вијеку је депопулација и ми морамо да се тим проблемом позабавимо - у супротном ово друштво ће бити друштво стараца, а то значи друштво без будућности. Ми немамо времена за чекање јер морамо реформисати друштво по дубини, хируршки прецизно, ако желимо да живот у Републици Српској буде нормалан и достојан човјека. 

Српска демократска странка је кроз свој Програм јасно дефинисала свој циљ да младима омогући останак у Републици Српској кроз одређене мјере које треба провести у циљу подизања наталитета: усвајањем породичног додатка у износу од пола просјечне плате за треће дијете и пуне просјечне плате за четврто дијете. 

Узимајући у обзир да смо државотворна странка којој је увијек на првом мјесту била Република Српска – ми ћемо демографски проблем рјешавати системски јер сваки други облик неће дати очекиване ефекте. 

1. Даћемо универзално право на дјечији додатак;
2. Матерински додатак за све незапослене мајке;
3. Значајно ћемо смањити ПДВ на дјечију храну, опрему и одјећу.

Као што је народ почетком 90их година схватио шта се спрема и одабрао Српску демократску странку да га предводи у борби за слободу и достојанство, тако исто данас, само другим средствима, морамо као народна странка да сачувамо народ те да му вратимо вјеру у бољу будућност. 

Да би се то десило морамо да направимо независне институције које ће радити свој посао часно, поштено и добронамјерно; да створимо послован амбијент за инвестиције и подршку привреди; да се политика схвата кроз општи интерес, а не као плијен; те да створимо правну државу која ће бити сервис грађана. Предуслов свега тога јесте потреба да се грађани осјећају безбједно и заштићено од стране државе и закона.

Вјерујем и знам да је то жеља огромне већине грађана Републике Српске, али за тако нешто неопходно је повјерење народа на изборима. Вјерујем да ће усвојени Програм СДС-а бити водич будућој Влади Републике Српске јер ће се само тако остварити сви нужни услови за опоравак и перспективу нашег друштва.

Хвала Вам на пажњи. 

Живјела Српска демократска странка и до побједе!



(крај)