субота, 30. јун 2018.

Драгичевић: Формирање царинске уније добар приједлог, али није практично остварив

У организацији Савјета Европе и делегације ЕУ у БиХ у периоду од 28. - 29. јуна организована је конференција под називом "Изазови регионалне сарадње на западном Балкану" у Влади Републике Српске.

Конференцију су отворили шефови делегација Савјета Европе и ЕУ у БиХ Драхослав Штефанек и Ларс Гунар Вигемарк те министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске Златан Клокић. Једни од панелиста били су Младен Иванић - српски члан Предсједништва БиХ, Жељка Цвијановић - премијер Српске и Кристиан Дан Преда извјестилац Европског парламента.

У првобитној панел дискусији нагласио сам  да се приједлог Александра Вучића о формирању царинске уније намеће као неко питање које тражи изјашњавање свих земаља западног Балкана, а све у контексту регионалне сарадње и економског повезивања.

"По мени, приједлог није лош ради растерећења граничних прелаза, лакшег протока роба и услуга и генерално растерећеније фискалне политике - али је питање колико је формирање такве једне уније реално јер ми сада имамо на снази ЦЕФТА споразум. Када се на то дода да смо се јавно обавезали да ћемо своје законодавство прилагођавати ЕУ стандардима онда мислим да прича о царинској унији дјелује нереално".

Такође сам додао да то има и своје политичке конотације, управо због чињенице што многи такав један приједлог виде као стварање мале Југославије.

У контексту изазова регионалне сарадње навео сам и актуелни проблем мигрантске кризе те дао своје мишљење поводом исте.

"Имамо ситуацију да нам у земљу нелегално улазе људи већином из земаља Блиског истока, без икаквих идентификационих докумената, без познавања језика и елементарне културе чији је једини циљ да дођу у Њемачку и западну Европу. Све земље од Грчке па према Србији, БиХ и Хрватској су неприпремљене, а проблем видим искључиво у институцијама ЕУ које не могу да дефинишу јасну политику према овом великом проблему са којим се Европа суочава".

Додао сам да ниједна земља западног Балкана (транзитна рута) није заслужила да буде неки прихватни мигрантски центар, управо због тога што многе државе ЕУ покушавају да затворе своје границе без одговора "шта даље и шта послије".


(крај)